Osakesäästämisen kannattavuudesta

sunnuntai 9. marraskuuta 2008 ·

Osakkeisiin sijoittamista pidetään pitkällä tähtäimellä parhaana sijoitusstrategiana. Usein tätä perustellaan esittämällä tilastoja esimerkiksi yhdysvaltalaisten osakkeiden kurssikehityksellä 1900-luvun alusta tai vaikkapa 1970-luvulta alkaen.

Harva säästää kuitenkaan näin pitkällä tähtäimellä. Onkin kiinnostavaa katsoa, kuinka Wall Streetin tärkeimmät indeksit ovat käyttäytyneet kymmenen vuoden perspektiivissä, eli marraskuusta 1998 marraskuuhun 2008:

S&P 500: -18,41 %
Dow Jones: -0,35 %
Nasdaq: -11,27 %

Samassa ajassa käytännössä riskittömät sijoitukset esimerkiksi valtion obligaatioihin olisivat tuottaneet kymmeniä prosentteja.

Olisi kiinnostavaa tietää, kuinka suuri osa 1970-90 -lukujen kurssinoususta on deregulaatiosta johtunutta kertaluonteista nousua. Palataanko pikkuhiljaa matalampien tuotto-odotusten aikakauteen?

2 vastaväitettä ja kehua:

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...
9. marraskuuta 2008 klo 21.17  

Fiksussa osakesäästämisessä ajoituksella on aika lailla merkitystä, joten en ihan purematta niele tuota 1998–2008-vertailua. Minälainen mahtaisi olla tulos, jos olisi noudattanut koko sen ajan monesti suositeltua "laita säännöllisesti sama summa osakkeisiin"? Entä jos ajoittaisi vertailuajan päättymään edelliseen kurssihuippuun (taisi olla joskus viime vuonna)?

Toisaalta minusta oli erittäin hämmentävää nähdä HEX-indeksin inflaatiokorjattu historiakäyrä. Käyrä oli IT-kuplaan asti reilusti 1930-luvun lamaa edeltäneitä lukuja alempana.

Mikko kirjoitti...
9. marraskuuta 2008 klo 22.22  

Kymmenen vuoden välille sijoitukset hajauttamalla tulos olisi vielä huonompi, sillä indeksit ovat olleet lähes koko kymmenen vuoden ajanjakson ylempänä kuin vuosina 1998 tai 2008. Ks. esim. Dow Jones, napsauta aikaskaalaksi kymmenen vuotta.

Itse aloitin rahastosäästämisen vuonna 2001 ja myin kaikki osakerahastoni pois puolitoista vuotta sitten. Harkitsen kyllä pikkuhiljaa paluuta osakkeiden pariin. Ajoitushan on tärkeää :-)

Kauppakorkeakouluvihkot

Kylteri, tuleva ekonomi, kirjoittaa opiskeluistaan, talouselämästä ja politiikasta. Kiinnostukseni kohteita ovat esimerkiksi kansantalous, rahoitus, johtaminen ja taloustieteiden historia.

Lisää suosikiksi

Sivun tietosuojakäytäntö

Käytämme kolmannen osapuolen mainosyrityksiä mainosten näyttämiseen verkkosivuston vierailijoille. Nämä yritykset saattavat käyttää käynneistäsi tässä ja muissa verkkosivustoissa saatuja tietoja (ei kuitenkaan nimeä, osoitetta, sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa) voidakseen näyttää sinua kiinnostavien tuotteiden ja palveluiden mainoksia. Jos haluat lisätietoja tästä käytännöstä ja tietoja vaihtoehdoista, jos haluat kieltää näiltä yrityksiltä tietojesi käytön, napsauta tätä.