Niin kylmää, että polttaa

maanantai 6. lokakuuta 2008 ·

Rahoitusmarkkinoilla liikkuu kauhea haamu, jota Yhdysvaltain hallitus ja EU-maiden poliitikot yrittävät manata pois luottamusta häiritsemästä. Pankkeja tuetaan satojen miljardien tukipaketeilla ja valtiot säätävät takuita kansalaisten pankkisäästöille.

Päivän pörssikurssit ovat syöksylaskusssa. Moskovan pörssi suljettiin, Islannissa pankkiosakkeiden kauppa keskeytettiin. Kööpenhaminan indeksi on pudonnut tänään 10 %. Helsingin mittarissa ovat lukemat -8.6 %. Nyt alkuillasta New Yorkin NASDAQ näyttää lukemaa -9.96 %. On niin kylmää, että alkaa polttaa.

Dermot McAleese kirjoittaa kansantaloustieteen oppikirjassaan uusliberalistisen konsensuksen voittokulusta, että sitä uhkaa enää vain vakava rahoituskriisi:


The advent of a financial crisis occurring at the heart of the Western economy, following the stock market collapse, would be more serious [threat to the new consensus] - - In the event of the market being seen to fail either because of its inability to provide solid advances for the poor or because of the abuse of wealth and monopoly power against weaker sections of the community, a return towards more pervasive state intervention could not be ruled out.
Valtio on jo puuttunut niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin rahoitusmarkkinoihin. Toivottavasti uusliberalistisen konsensuksen sijaan usko palaa myös muuhun poliittiseen vaikuttamiseen.

0 vastaväitettä ja kehua:

Kauppakorkeakouluvihkot

Kylteri, tuleva ekonomi, kirjoittaa opiskeluistaan, talouselämästä ja politiikasta. Kiinnostukseni kohteita ovat esimerkiksi kansantalous, rahoitus, johtaminen ja taloustieteiden historia.

Lisää suosikiksi

Sivun tietosuojakäytäntö

Käytämme kolmannen osapuolen mainosyrityksiä mainosten näyttämiseen verkkosivuston vierailijoille. Nämä yritykset saattavat käyttää käynneistäsi tässä ja muissa verkkosivustoissa saatuja tietoja (ei kuitenkaan nimeä, osoitetta, sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa) voidakseen näyttää sinua kiinnostavien tuotteiden ja palveluiden mainoksia. Jos haluat lisätietoja tästä käytännöstä ja tietoja vaihtoehdoista, jos haluat kieltää näiltä yrityksiltä tietojesi käytön, napsauta tätä.