Miksi näkymätön käsi on näkymätön?

perjantai 9. tammikuuta 2009 ·

Adam Smithin mukaan yksilöt toimivat itsekkäästi vain oman etunsa ajamiseksi. Samalla he "ikäänkuin näkymättömän käden ohjaamana" edistävät tarkoitusperiä, jotka eivät ole heidän omiaan.  Porvarilliset taloustieteilijät ovat kahden vuosisadan ajan toistelleet tätä ajatusta näkymättömästä kädestä, joka ohjaa yhteiskuntaa yhä suurempaan hyvinvointiin.

Mutta mitä taloustieteen Nobel-palkinnon saanut Joseph Stiglitz sanookaan näkymättömästä kädestä:

Adam Smith's invisible hand - the idea that free markets lead to efficiency as if guided by unseen forces - is invisible, at least in part, because it is not there. 

(The Guardian 20.12.2002)

1 vastaväitettä ja kehua:

Joonas Korhonen kirjoitti...
10. tammikuuta 2009 klo 5.32  

Mulle tulee tosta näkymättömästä kädestä mieleen se iskulause "Kapitalismi vetäkööt näkymättömään käteensä".

Piti vain sanoa, että ihan hauska ploki, vasemmistolaisia kun ei taida kauppakorkeassa ihan liikaa olla. Valitettavasti.

Kirjoittele lisää.

Kauppakorkeakouluvihkot

Kylteri, tuleva ekonomi, kirjoittaa opiskeluistaan, talouselämästä ja politiikasta. Kiinnostukseni kohteita ovat esimerkiksi kansantalous, rahoitus, johtaminen ja taloustieteiden historia.

Lisää suosikiksi

Sivun tietosuojakäytäntö

Käytämme kolmannen osapuolen mainosyrityksiä mainosten näyttämiseen verkkosivuston vierailijoille. Nämä yritykset saattavat käyttää käynneistäsi tässä ja muissa verkkosivustoissa saatuja tietoja (ei kuitenkaan nimeä, osoitetta, sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa) voidakseen näyttää sinua kiinnostavien tuotteiden ja palveluiden mainoksia. Jos haluat lisätietoja tästä käytännöstä ja tietoja vaihtoehdoista, jos haluat kieltää näiltä yrityksiltä tietojesi käytön, napsauta tätä.