Banaanivaltio Suomi

sunnuntai 1. helmikuuta 2009 ·

Porvarihallitus haluaa tehdä Suomesta entistä yritysmyönteisemmän maan; sama tavoite on yrityselämän etujärjestöillä, jotka pääosin majailevat osoitteessa Eteläranta 10. Yritysmyönteisyydessä ei sinällään ole mitään vikaa. Suomi tarvitsee yrityksiä ja yrityksissä tapahtuvaa arvon syntymistä hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi. Kun yritysmyönteisyyden nimissä pyritään vaikuttamaan kansalaisten perusoikeuksiin, ollaan kuitenkin menty liian pitkälle.

Politiikan arvostus on alamaissa. Onko tuossa mitään ihmettelemistä, kun on käynyt ilmi, kuinka kotimainen pääoma rahoittaa oikeamielisten oikeistopoliitikkojen vaalikampanjoita jopa jälkikäteen. Kysehän ei "tietenkään" ole lahjonnasta.

Nyt on käynyt ilmi, että Nokia kiristää poliitikkoja ja virkamiehiä uhkauksillaan lähteä maasta. Helsingin Sanomat kirjoittaa tänään:

"Nokia painosti hyvin voimakkaasti, jotta lakiesitys hyväksyttäisiin yksimielisesti jo valmisteluvaiheessa. Elinkeinoelämän keskusliiton kautta tullut viesti oli hyvin selvä: jos lakia ei hyväksytä, Nokia lähtee Suomesta", sanoo eräs virkamies.
"Se oli ota tai jätä -tilanne. Nokia järjesti isojakin tilaisuuksia, joissa oli paikalla keskusjärjestöjen johtoa", sanoo eräs työmarkkinavaikuttaja.
Jos lakeja ei säädetä halutussa muodossa, uhkaa Nokia viedä 1,3 miljardin euron vuosittaiset verotulonsa muualle. Tämän vivun voimalla porvarihallitus on nyt valmis säätämään lain, jonka nojalla yritysmaailma saa oikeuden urkkia viestinnän lokitietoja.

Tämä on vaarallinen ennakkotapaus, eikä pelkästään sen takia, että kansalaisten perusoikeudet ovat vaarassa.

Vaaralliseksi Lex Nokian tekee se, että viimeistään nyt Eteläranta 10 oppii, kuinka eduskuntaa talutetaan liekanarussa haluttuun suuntaan - uhkaus Nokian lähdöllä on taikasana, jolla kaikki tavoitteet saadaan läpi. Tavoitteethan ovat selvillä: deregulaatio, verot alas, valta eduskunnalta yrityksille, julkiset menot alas ja palvelut siirretään julkiselta sektorilta yksityisten yritysten hoidettavaksi.

Mikäköhän on "hyväntahtoisen pääoman" seuraava liike?

0 vastaväitettä ja kehua:

Kauppakorkeakouluvihkot

Kylteri, tuleva ekonomi, kirjoittaa opiskeluistaan, talouselämästä ja politiikasta. Kiinnostukseni kohteita ovat esimerkiksi kansantalous, rahoitus, johtaminen ja taloustieteiden historia.

Lisää suosikiksi

Sivun tietosuojakäytäntö

Käytämme kolmannen osapuolen mainosyrityksiä mainosten näyttämiseen verkkosivuston vierailijoille. Nämä yritykset saattavat käyttää käynneistäsi tässä ja muissa verkkosivustoissa saatuja tietoja (ei kuitenkaan nimeä, osoitetta, sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa) voidakseen näyttää sinua kiinnostavien tuotteiden ja palveluiden mainoksia. Jos haluat lisätietoja tästä käytännöstä ja tietoja vaihtoehdoista, jos haluat kieltää näiltä yrityksiltä tietojesi käytön, napsauta tätä.