Uraani halkeaa - ja tuottaa kotiin valoa ja lämpöä

torstai 18. elokuuta 2011 ·

Monet ympäristöä ja tulevia sukupolvia ajattelevat ovat nykyään suuria ydinvoiman vastustajia. Vastustajat näkevät ydinvoiman liian suurena riskinä ihmiselle ja ympäristölle. Kannattajat taas pitävät riskejä liioiteltuna.

Kotiinsa edullista sähköä haluavan kannattaa kuitenkin harkita kaikkia vaihtoehtoja avoimin mielin -- kenties ydinsähkö olisi kuitenkin kotiisi sopiva vaihtoehto?

 Ydinvoiman puolesta voidaan esittää myös ympäristöllisiä näkökulmia. Kyse on loppujen lopuksi varsin puhtaasta energiasta, eikä ydinvoima kiihdytä kasvihuoneilmiötä. Säteilyriskit ovat varsin pieniä.

Esimerkiksi kivihiilikaivoksissa sattuu jatkuvasti onnettomuuksia, joita julkisuudessa ei yleensä esitetä fossiilisten polttoaineiden käytön riskinä. Tasapuolisuuden nimissä näin olisi toki tehtävä.

On mielenkiintoista lukea, että myös öljylähteistään ja jatkuvasta auringonpaisteestaan tunnetussa Lähi-Idässä luotetaan nykyään ydinvoimaan. Esimerkiksi Yhdistyneet Arabi-Emiraatit (UAE) on viime vuonna tilannut neljän reaktorin ydinvoimalan korealaiselta valmistajalta. Aurinkoenergia ja öljy eivät riitä tämän tuhlailevasta elämäntavastaan tunnetun emiirikunnan sähköntuotantoon, ilmastointiin ja makean veden tuottamiseen. Siihen tarvitaan ydinvoimaa.

 Kenties UAE:ssa olisi pitkällä tähtäimellä parasta etsiä energiatehokkaampia elämäntapoja, mutta lyhyellä tähtäimellä ihmisten on vaikea sopeutua aikaisempaa vaatimattomampaan elintasoon. Jatkuvan helteen keskellä ilmastointi on nykyihmiselle välttämätön mukavuus.

 Entäpä sitten meillä Suomessa? Moniko on valmis muuttamaan elintapojaan vähemmän energiaa kuluttavaan suuntaan? Tai sitten teollisuus: moniko haluaa, että raskas teollisuus siirtyy meiltä Aasian halvan energian maihin?

Jossain päin maailmaa nimittäin konepajateollisuus jatkaa edelleen, ja siellä edullinen energia on jatkossakin tarpeen. Tietysti yksilö voi vaikuttaa lähinnä omaan käyttäytymiseensä.

Toiset haluavat tukea valinnoillaan tuulivoiman lisääntymistä Suomessa, toiset taas ovat kiinnostunempia työllisyydestä ja edullisesta energiasta. Jälkimmäisten kannattaa mielestäni valita ydinsähkö -- jätetään vesisähkö norpille!

1 vastaväitettä ja kehua:

Opa kirjoitti...
11. syyskuuta 2011 klo 22.03  

Olen miettinyt miksi kaikki vihreää väriä tunnustavat vastustavat niin yksimielisesti ydinvoimaa. Kuitenkin energiamuoto, joka ei aiheuta hiilidioksidipäästöjä.

Kauppakorkeakouluvihkot

Kylteri, tuleva ekonomi, kirjoittaa opiskeluistaan, talouselämästä ja politiikasta. Kiinnostukseni kohteita ovat esimerkiksi kansantalous, rahoitus, johtaminen ja taloustieteiden historia.

Lisää suosikiksi

Sivun tietosuojakäytäntö

Käytämme kolmannen osapuolen mainosyrityksiä mainosten näyttämiseen verkkosivuston vierailijoille. Nämä yritykset saattavat käyttää käynneistäsi tässä ja muissa verkkosivustoissa saatuja tietoja (ei kuitenkaan nimeä, osoitetta, sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa) voidakseen näyttää sinua kiinnostavien tuotteiden ja palveluiden mainoksia. Jos haluat lisätietoja tästä käytännöstä ja tietoja vaihtoehdoista, jos haluat kieltää näiltä yrityksiltä tietojesi käytön, napsauta tätä.