Vaaleja odotellessa

sunnuntai 16. lokakuuta 2011 ·

Ensi vuonna on taas tulossa vaalit -- ja kaiken lisäksi kahdet sellaiset. Ensimmäisen osalta en vielä tiedä, ketä äänestäisin. Toisen osalta varmasti samaa puoluetta kuin aina ennenkin.

Presidentinvaalien osalta tilanne on täysin avoin. Vihreät ystäväni hihkuivat jo joku aika sitten Facebookissa iloiten siitä, että toisella kierroksella vasurit joutunevat valitsemaan Soinin ja Niinistön välillä.

En saanut vihreiden keskuudessa suurta suosiota todetessani, että vihreillehän kokoomuslaisen kannattaminen ei tälläkään kertaa ole ongelma.

Oikeastaan mieli tekisi jättää koko äänestäminen väliin, vaikka kai sitä pitää demaria mennä äänestämään edes ensimmäisellä kierroksella.

Ylipäänsähän äänestämiseen liittyy mielenkiintoinen hyödynmaksimoinnin ongelma: koska yksilön äänestyspäätöksen merkitys on häviävän pieni, saattaa rationaalinen äänestäjä jättää kokonaan äänestämättä.

Äänestämisestä aiheutuu nimittäin aina kustannuksia. Äänestyspaikalle on käveltävä, mihin menee ainakin aikaa. Aikaa menee myös siihen, että pohtii ketä äänestäisi. Lopulta äänestyspäätökseen sitoutumisesta aiheutuu psykologisia kustannuksia.

Kustannuksia vastaavaa hyötyä ei juurikaan saa. TV:n vaaliohjelmien viihteenhän saa käyttöönsä, vaikka ei kävisi äänestämässä lainkaan. Siksi nukkuminen voi hyvinkin olla rationaalinen valinta -- yksilön kannattaa ryhtyä vapaamatkustajaksi, koska politiikka hoituu myös ilman äänestyslapun täyttämistä.

0 vastaväitettä ja kehua:

Kauppakorkeakouluvihkot

Kylteri, tuleva ekonomi, kirjoittaa opiskeluistaan, talouselämästä ja politiikasta. Kiinnostukseni kohteita ovat esimerkiksi kansantalous, rahoitus, johtaminen ja taloustieteiden historia.

Lisää suosikiksi

Sivun tietosuojakäytäntö

Käytämme kolmannen osapuolen mainosyrityksiä mainosten näyttämiseen verkkosivuston vierailijoille. Nämä yritykset saattavat käyttää käynneistäsi tässä ja muissa verkkosivustoissa saatuja tietoja (ei kuitenkaan nimeä, osoitetta, sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa) voidakseen näyttää sinua kiinnostavien tuotteiden ja palveluiden mainoksia. Jos haluat lisätietoja tästä käytännöstä ja tietoja vaihtoehdoista, jos haluat kieltää näiltä yrityksiltä tietojesi käytön, napsauta tätä.