Asunnon metsästäjän mietelmiä

keskiviikko 31. lokakuuta 2012 ·

Olen jo muutaman vuoden ajan ollut tyytymätön nykyiseen asuntooni. Sen sijainti on mieluisa, mutta monet pikkuasiat kuitenkin tökkivät.

Ensinnäkin vuokra-asunnon kunto ei ole kummoinen. Kun muutimme, oli asunto suuren vakuutusyhtiön omistama vuokra-asunto. Vakuutusyhtiö Varma ei vaivautunut kunnostamaan asuntoa vuokralaisten välillä -- niinpä tapeteissa on edelleen aikaisemman vuokralaisen kissan raapimajälkiä.

Pian muuton jälkeen asunto kuitenkin vaihtoi omistajaa. Nyt omistajaksi tuli aikaisemmin sosiaalisesta asuntotuotannosta aloittanut SATO. Sosiaalisuuden tilalle on kuitenkin tullut kova bisnes -- viidessä vuodessa asunnon vuokra on noussut noin 50 prosenttia.

Vuokrankorotuksen vastineeksi emme ole saaneet juuri mitään. Rappukäytävän seinät on maalattu, mutta itse asunnon kunto heikkenee jatkuvasti. Keittiökaappien ovet eivät enää pysy kiinni kaapissa, laatikkojen vetimet jäävät kiinni käteen.

SATO haluaa siis vanhat vuokralaiset ulos voidakseen sen jälkeen remontoida asunnot parempaan kuntoon. Samalla vuokra varmaan nousee toiset 50 prosenttia.

Siinä vaiheessa kyse ei tietenkään ole minun ongelmastani.

Joka tapauksessa tuntuu siltä, että vuokra-asunnossa asuvalle on helppo antaa kaksi säästövinkkiä:

  • Jos talo myydään, muuta pois. Vuokra on nousussa.
  • Muussakin tapauksessa muuta pois. Osta oma asunto.

Itse olen sen verran blondi, että minun piti oppia nuo kaksi asiaa niinsanotusti kantapään kautta. Toista kertaa en halua tietenkään tehdä sama virhettä.

Sen vuoksi aion vihdoinkin siirtyä "omistavaan luokkaan". Minun on ostettava asunto.

Asunnon hankinta on tietysti suuri päätös. Käytännössä minun on pitkään ollut mahdotonta edes harkita oman asunnon ostamista, sillä tuloni ovat olleet aivan liian alhaisia tällaista taloudellisesti järkevää päätöstä varten.

Nyt palkkani on kuitenkin noussut sellaiselle tasolle, että voin jo harkita oman asunnon ostamista.

Jos kaikesta huolimatta aiot pysyä vuokra-asukkina, tutustu ihmeessä Vuokralaiset VKL ry:n verkkosivuihin!

0 vastaväitettä ja kehua:

Kauppakorkeakouluvihkot

Kylteri, tuleva ekonomi, kirjoittaa opiskeluistaan, talouselämästä ja politiikasta. Kiinnostukseni kohteita ovat esimerkiksi kansantalous, rahoitus, johtaminen ja taloustieteiden historia.

Lisää suosikiksi

Sivun tietosuojakäytäntö

Käytämme kolmannen osapuolen mainosyrityksiä mainosten näyttämiseen verkkosivuston vierailijoille. Nämä yritykset saattavat käyttää käynneistäsi tässä ja muissa verkkosivustoissa saatuja tietoja (ei kuitenkaan nimeä, osoitetta, sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa) voidakseen näyttää sinua kiinnostavien tuotteiden ja palveluiden mainoksia. Jos haluat lisätietoja tästä käytännöstä ja tietoja vaihtoehdoista, jos haluat kieltää näiltä yrityksiltä tietojesi käytön, napsauta tätä.