Gramsci, Ricardo ja minä

tiistai 21. lokakuuta 2008 ·

Frg. 2

Gramsci hahmottelee em. vihkossaan (suomennoksen s. 88) Ricardoa koskevaa tutkimusohjelmaa. Ohjelman toisena kohtana on "ricardolaisten periaatteiden historiallisen alkuperän etsiminen".

G:n mukaan nämä periaatteet liittyvät taloustieteen syntyyn, porvariston syntyyn yleismaailmallisena luokkana ja maailmanmarkkinoiden syntyyn:

siinä vaiheessa kun maailmanmarkkinoilla jo niin "tiheästi" esiintyy monimutkaisia liikkeitä, että niiden välttämättömiä säännönmukaisuuden lakeja eli tendenssilakeja on mahdollista tutkia erikseen.
G. esittää ekskurssinomaisesti kiinnostavan täsmennyksen:

(Taloustiede tutkii näitä tendenssilakeja ilmiöiden määrällisinä ilmauksina; kun siirrytään taloustieteestä yleiseen historiaan, määrän käsite yhdistyy laadun käsitteeseen ja laaduksi muuttuvan määrän dialektiikkaan;)

Alaviitteessä tätä täsmennetään seuraavasti:

Määrä=välttämättömyys; laatu=vapaus. Määrän-laadun dialektiikka on sama kuin välttämättömyyden-vapauden dialektiikka.

Olen siis viimeisten kuukausien aikana siirtynyt vapauden ja laadun piiristä määrän ja välttämättömyyden sfääriin.

0 vastaväitettä ja kehua:

Kauppakorkeakouluvihkot

Kylteri, tuleva ekonomi, kirjoittaa opiskeluistaan, talouselämästä ja politiikasta. Kiinnostukseni kohteita ovat esimerkiksi kansantalous, rahoitus, johtaminen ja taloustieteiden historia.

Lisää suosikiksi

Sivun tietosuojakäytäntö

Käytämme kolmannen osapuolen mainosyrityksiä mainosten näyttämiseen verkkosivuston vierailijoille. Nämä yritykset saattavat käyttää käynneistäsi tässä ja muissa verkkosivustoissa saatuja tietoja (ei kuitenkaan nimeä, osoitetta, sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa) voidakseen näyttää sinua kiinnostavien tuotteiden ja palveluiden mainoksia. Jos haluat lisätietoja tästä käytännöstä ja tietoja vaihtoehdoista, jos haluat kieltää näiltä yrityksiltä tietojesi käytön, napsauta tätä.