Taantuma alkoi Yhdysvalloissa joulukuussa 2007

maanantai 1. joulukuuta 2008 ·

CNN:n raportin mukaan Yhdysvaltain talous on ollut taantumassa joulukuusta 2007 alkaen. Koska monille lienee epäselvää, mitä taantuma oikeastaan tarkoittaa, on syytä esitellä lyhyesti nämä makrotaloustieteen peruskäsitteet.

Suhdannevaihteluilla tarkoitetaan kokonaistuotannon kasvuvauhdin vaihtelua pitkän ajan keskimääräisen kasvuvauhdin ylä- ja alapuolilla. Suhdannesykli kestää karkeasti ottaen keskimäärin neljästä viiteen vuotta. Sykli koostuu eri suhdannevaiheista. Nousukaudella tuotanto kasvaa keskimääräistä vauhtia nopeammin. Nousukaudet kestävät yleensä hiukan laskukausia pidempään. Laskukaudella tuotanto kasvaa keskimääräistä hitaammin. Laskukaudellakin tuotanto siis kasvaa! Nousu- ja laskukautta kutsutaan myös korkea- ja matalasuhdanteeksi.

Mikä sitten taantuma (engl recession) on? Taantumalla tarkoitetaan tilannetta, jossa kokonaistuotannon määrä laskee. Monet katsovat, että taantumasta voidaan puhua siinä vaiheessa, kun bruttokansantuote on laskenut kahden vuosineljänneksen ajan. Taantumaa ei pidä sekoittaa meidän nyt jo keski-ikäisten kauhulla muistelemaan lamaan (engl. depression), joka tarkoittaa poikkeuksellisen syvää taantumaa.

Nytkin talousoppineet puhuvat pikemmin taantuman kuin laman vaarasta. Kovin harva moni poliitikkojen lausahduksia lehdistä lukeva kansalainen kuitenkaan hahmottaa näiden kahden käsitteen eroa.

Taantumakin on kuitenkin finanssimarkkinoilla kauhistuttava sana. Kun taantumasta tuli virallinen, lähtivät NYSE:n indeksit jälleen kerran laskuun. Kello 23.20 Suomen aikaa tilanne näyttää seuraavalta:

Dow 8,149.09 -679.95 (-7.70%)
S&P 500 816.21 -80.03 (-8.93%)
Nasdaq 1,398.07 -137.50 (-8.95%)

Taantumauutinen toi 3 prosenttiyksikköä tuosta pudotuksesta.

0 vastaväitettä ja kehua:

Kauppakorkeakouluvihkot

Kylteri, tuleva ekonomi, kirjoittaa opiskeluistaan, talouselämästä ja politiikasta. Kiinnostukseni kohteita ovat esimerkiksi kansantalous, rahoitus, johtaminen ja taloustieteiden historia.

Lisää suosikiksi

Sivun tietosuojakäytäntö

Käytämme kolmannen osapuolen mainosyrityksiä mainosten näyttämiseen verkkosivuston vierailijoille. Nämä yritykset saattavat käyttää käynneistäsi tässä ja muissa verkkosivustoissa saatuja tietoja (ei kuitenkaan nimeä, osoitetta, sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa) voidakseen näyttää sinua kiinnostavien tuotteiden ja palveluiden mainoksia. Jos haluat lisätietoja tästä käytännöstä ja tietoja vaihtoehdoista, jos haluat kieltää näiltä yrityksiltä tietojesi käytön, napsauta tätä.