Älä osta Alexandrian rahastoja!

keskiviikko 9. marraskuuta 2011 ·

Katselin juuri eräiden suomalaisten rahoitusalan toimijoiden sijoitustuotteiden hinnoittelua. Oli helppo huomata, että asiantuntematonta sijoittajaa viedään kuin pässiä narussa: he maksavat sijoituksistaan turhia palkkioita. Optimaalinen sijoitussalkku sisältää kaikkia mahdollisia arvopapereita, opettaa moderni portfolioteoria. Silloin salkun riskin ja odotustuoton välinen suhde on paras mahdollinen. Tämän vuoksi sijoittajan kannattaa aina sijoittaa mahdollisimman hyvin hajautettuun salkkuun.

Silloin sijoittajan ei tarvitse kiinnittää huomiota salkunhoitajan yrityksiin voittaa indeksi -- sehän ei edes voi onnistua muuta kuin onnenkaupalla. Sen sijaan sijoittajan kannattaa kiinnittää huomiota ainoastaan salkun kustannuksiin.

Pieni ero kustannuksessa kasvaa korkoa ajan mittaan

Eri rahastojen ja rahastoyhtiöiden välillä on suuria eroja. Toiset rahastot ovat erittäin edullisia, toiset taas ovat kalliita. Kallis rahasto ei välttämättä tuota yhtään halpaa rahastoa enemmän.

Sen vuoksi kannattaa aina sijoittaa mahdollisimman halpaan rahastoon. Pieneltäkin tuntuva ero -- vaikkapa 1 % ero hallinnointikustannuksissa -- syö vuosikymmenten kuluessa huomattavan osan sijoituksen tuotoista. Esimerkiksi 1000 euron sijoitus 30 vuodeksi kasvaa 7 % korolla 7610 euroksi, mutta 6 % tuotolla vain 5740 euroksi!

Rahaston merkintä- ja lunastuskulut vaikuttavat suhteessa huomattavasti vähemmän, jos sijoituksen aikajänne on kymmeniä vuosia. Muutaman vuoden tähtäimellä sijoittavan on kuitenkin täysin turhaa maksaa esimerkiksi Alexandrian välittämistä rahastoista perittyjä 5 % merkintäkuluja. Viiden prosentin merkintäkulu pudottaa mainitun 7 % sijoituksen kasvun 7229 euroon. Fiksu sijoittaja jättää Alexandrian rahastot väliin, ja merkitsee rahastot suoraan ne liikkeellelaskevalta pankkiiriliikkeeltä. Silloin rahaston merkintäkulut jäävät alhaisemmaksi kuin merkittäessä rahastoa jonkun välittäjän kautta.

Siksi suosin indeksiosuusrahastoja

Itse hankin kuitenkin rahastoni pörssistä -- ostan ainoastaan pörssinoteerattuja indeksiosuusrahastoja. Indeksiosuusrahastot noudattavat jotakin osakeindeksiä, minkä vuoksi niiden kulut jäävät alhaiseksi: pankkiiriliikkeen ei tarvitse maksaa kovapalkkaisten analyytikkojen palveluista. Sen vuoksi rahaston hallinnointikustannukset ovat alhaiset.

Lisäksi pörssinoteerattuja rahastoja hankitaan pörssistä, eikä pankin tiskiltä. Sen vuoksi rahaston merkintäkulut jäävät selvästi pienemmäksi, ainakin jos rahaston hankkimiseen käyttää jotakin edullista verkossa toimivaa osakevälittäjää.

Silloin sijoittamisen kustannukset jäävät niin alhaisiksi kuin mahdollista -- ja silloin sijoitus tuottaa mahdollisimman hyvin.

0 vastaväitettä ja kehua:

Kauppakorkeakouluvihkot

Kylteri, tuleva ekonomi, kirjoittaa opiskeluistaan, talouselämästä ja politiikasta. Kiinnostukseni kohteita ovat esimerkiksi kansantalous, rahoitus, johtaminen ja taloustieteiden historia.

Lisää suosikiksi

Sivun tietosuojakäytäntö

Käytämme kolmannen osapuolen mainosyrityksiä mainosten näyttämiseen verkkosivuston vierailijoille. Nämä yritykset saattavat käyttää käynneistäsi tässä ja muissa verkkosivustoissa saatuja tietoja (ei kuitenkaan nimeä, osoitetta, sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa) voidakseen näyttää sinua kiinnostavien tuotteiden ja palveluiden mainoksia. Jos haluat lisätietoja tästä käytännöstä ja tietoja vaihtoehdoista, jos haluat kieltää näiltä yrityksiltä tietojesi käytön, napsauta tätä.