Kuluttajahinnat laskeneet USA:ssa 0,1 % vuodessa

keskiviikko 15. huhtikuuta 2009 ·

Kuluttajahinnat ovat laskeneet USA:ssa 0,1 % vuodessa. Kyseessä on Yhdysvalloissa ensimmäinen kerta sitten vuoden 1955. Esimerkiksi Japanissa deflaatio on kuitenkin ollut ongelma jo pari vuosikymmentä.

Miksi deflaatio, eli hintatason lasku sitten on ongelma? Eikö hintojen lasku ole kuluttajien edun mukaista?

Arkijärjellä ajatellen asia vaikuttaisikin olevan näin. Mutta ajatellaanpa asiaa hiukan pidemmälle: miksi ostaisin tänään mitään, jos saan saman tavaran huomenna halvemmalla? Miksi ostaisin huomennakaan mitään, jos hinta on viikon päästä vielä halvempi?

Hintojen aleneminen voi johtaa deflaatiokierteeseen, eli tilanteeseen, jossa kuluttajat kuluttavat entistä vähemmän.

Ekologisesta näkökulmasta ajatellen kulutuksen väheneminen on epäilemättä hyvä asia. Mutta kulutuksen vähentyessä vähenee myös työn kysyntä, työllisyys, verotettavat tulot ja arvon syntyminen yrityksissä. Tästä aiheutuu ongelmia kaikille, ja varsinkin vähävaraisille kuluttajille.

0 vastaväitettä ja kehua:

Kauppakorkeakouluvihkot

Kylteri, tuleva ekonomi, kirjoittaa opiskeluistaan, talouselämästä ja politiikasta. Kiinnostukseni kohteita ovat esimerkiksi kansantalous, rahoitus, johtaminen ja taloustieteiden historia.

Lisää suosikiksi

Sivun tietosuojakäytäntö

Käytämme kolmannen osapuolen mainosyrityksiä mainosten näyttämiseen verkkosivuston vierailijoille. Nämä yritykset saattavat käyttää käynneistäsi tässä ja muissa verkkosivustoissa saatuja tietoja (ei kuitenkaan nimeä, osoitetta, sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa) voidakseen näyttää sinua kiinnostavien tuotteiden ja palveluiden mainoksia. Jos haluat lisätietoja tästä käytännöstä ja tietoja vaihtoehdoista, jos haluat kieltää näiltä yrityksiltä tietojesi käytön, napsauta tätä.